Welke rijst ga ik gebruiken?
Dat is een veel gehoorde vraag tijdens de kooklessen. Welke rijst moet ik gebruiken? Er zijn natuurlijk vele verschillende rijstsoorten. De rijst die ik vaak gebruik voor de kooklessen of voor de catering is Pandanrijst of Surinaamse rijst. Een rijstsoort iets plakt en waarmee je verschillende rijstgerechten kan maken.
Voordat je rijst gaat gebruiken kun je de rijst eerst even wassen. Licht grijs gekleurd water verdwijnt in de gootsteen. Spoel de rijst net zo lang tot dat er helder water vanaf komt. Er zijn gearomatiseerde rijstsoorten die niet gewassen behoeven te worden. Je spoelt dan de smaak weg. Vaak zie je dat bij goedkope pandanrijst. Vroeger kregen wij wel eens balen rijst binnen waarin nog kleine takjes en steentjes in zaten. Vandaar dat de rijst wordt gewassen.
Rijst koken
Vul een kookpan met rijst en zorg ervoor dat het waterniveau ca 3 cm boven de rijst uit komt. Mijn moeder leerde mij het gebruik van de vingerkoot als maatstaf. Dat wordt iets lastiger wanneer je hele grote handen hebt…Zet de pan op middel hoog vuur en kook het geheel tot dat al het water is verdampt. Wanneer al het water verdampt is kan het zijn dat de rijstkorrel nog hard is. Om ervoor te zorgen dat de rijst zacht wordt kun je een passende deksel op de pan doen en wachten tot dat de rijst zacht is. Je kan de rijst ook in een rijststoompan doen en net zolang stomen tot dat de rijst lekker zacht is. Wanneer je te veel water hebt gebruikt is dat geen probleem. Doe de rijst in de gaatjespan van de rijststomer en stoom het geheel zonder de deksel erop te doen. De rijst wordt nu droog gestoomd.
Het grote voordeel van een rijststomer is dat je de rijst uren voordat je aan tafel gaat al kunt maken. Even vers water in de onderste pan doen en opnieuw het geheel laten stomen.
Een stoompan heb je in verschillende maten en uitvoeringen. Kijk eens bij een Aziatische toko voor een passend model.