Het weekend in met Telor bumbu Bali : hete eieren


Lieve mensen,
Dit weekend ga je Indonesisch koken! Doordat je dit leest kook je in gedachten mee. Je gaat Telor bumbu Bali maken; gekookte gefrituurde eieren in een pittige saus geserveerd met witte rijst, sperzieboontje en gebakken tempeh met ketjapsaus. Natuurlijk kun je er wat zoetzuur van komkommer bij doen en wat kroepoek. Een lekker biertje of een koud frisje erbij en je weekend kan niet meer stuk. Even heel snel; kook een aantal eieren zoals je dat gewend bent. Maak een saus van 3 uien, 4 teentje knoflook, een theelepel trassi (garnalenpasta) een theelepel assem (tamarinde), twee eetlepels sambal oelek (of vijf rode Spaanse peper) 3 theelepels suiker en 1 theelepel zout . Maak dit geheel fijn met een vijzel of staafmixer. Zorg ervoor dat de knoflook helemaal fijn is. Neem een  kleine pan, doe er olie in om de saus (bumbu) in aan te zetten. Voeg er een paar stukjes laos, een paar stukjes verse gember, een stengel sereh (citroengras), vier purut blaadjes, een salam blad toe en laat het geheel lekker pruttelen. Voeg er een eetlepel zoete, dikke ketjap manis aan toe. Na een kwartier proef je de saus en deze moet lekker fris en pittig zijn. Tevens een zoetje en een zoutje bevatten. De kleur moet donker rood zijn. Ondertussen heb je de eieren gepeld, drooggemaakt en gefrituurd in een laag hete olie zodat er een dunne korst ontstaat. Deze Oost Javaanse bereidingswijze heeft als doel dat de saus aan het ei blijft zitten waardoor het nog smaakvoller wordt.
Wanneer je dit heel snel leest is zo’n menu zo klaar.
Prettige weekend allemaal.