Daging bumbu Opor met tahu


Daging Opor: mijn kennismaking met de Indonesische keuken

“Wat is het lekkerste gerecht wat je ooit gegeten hebt?” Die vraag werd mij onlangs gesteld door een cursist tijdens de kookworkshop bij Nasi Kuning. Ik hoefde niet lang na te denken: Daging bumbu Opor met gefrituurde stukjes tahu. Ik was een jaar of tien en kan mij nog goed de geur herinneren van de combinatie kokos en ketoembar. Uiteraard wist ik toen nog niet dat deze ingrediënten er in zaten, dat kreeg ik later te leren.


Ik kan me het moment goed voor de geest halen dat mijn moeder druk in de weer was een mooie gladde bumbu te maken met de cobek en oelekan. Na zo’n twee uur pruttelen was het rundvlees gaar en kon er genoten worden van de Daging bumbu Opor. Het aller lekkerste wat mijn moeder er ook nog bij deed waren de stukken gebakken tahu. Deze stukken tahu werden eerst in driehoeken gesneden en in zonnebloem olie gefrituurd. Vervolgens werden deze meegekookt in het gerecht. De smaak van kokos, ketoembar, sereh en rundvlees trokken in de tahu. Heerlijk!

Ik wil jullie graag meenemen in deze smaakbeleving van de overheerlijke saus. Hieronder tref je het recept aan van de Daging bumbu Opor met tahu.

Neem 450 gram runderriblappen en snijd deze in stukken. Snijd 3 uien fijn en doe deze in een kom. Doe 4 teentjes knoflook, 1 stukje trassi, 1 stukje assem, 4 kemirinoten, 3 theelepels ketoembar, 1/2 theelepel djinten, 3 theelepels suiker en 1 theelepel zout in de cobek en stamp deze fijn. Voeg deze bumbu bij de gesneden uien en pureer dit met een staafmixer. Mijn moeder maakte de bumbu in zijn geheel fijn met behulp van de cobek en oelekan. Maar ja, dat was toen. Fruit het geheel in een beetje olie tot de uien licht bruin kleuren, doe ver vervolgens wat water bij. Voeg 4 stukje laos, 1 daun salam, 2 daun jeruk purut, 1 stengel sereh en een 1/4 blok santen toe en laat het geheel even sudderen. Voeg nu het vlees toe en voeg water toe, zodat de saus niet aan de bodem van de pan gaat zitten. Stoof het geheel tot dat het vlees gaar is. Eventueel op smaak brengen met wat zout. Op het laatst de de stukken gefrituurde tahu toevoegen en een klein half uurtje mee laten stoven. Serveer met rijst in combinatie met andere gerechten of  alleen met wat komkommerschijfjes. Selamat makan!