Ga eens Lempers maken!


lempers_makenGa eens Lempers maken!

Je kent het wel. Er komt een moment dat je alles al gedaan hebt en dat de verveling toeslaat. Om dat moment voor te zijn hebt ik een goed idee:

Ga eens Lempers maken!

Ik hoor u denken: wat zijn Lempers. Nou mensen Lempers zijn met voorsprong de lekkerste Indonesische snacks die Nederland ooit hebben bereikt. Oh ja, een Lemper is een rijstrolletje met een vleesvulling erin. Traditioneel wordt er een gele kipvulling ingedaan. Die gele kleur krijg je door het gebruik van kunir (geelwortel, kurkuma, koenjit). Lempers maken kan iedereen oud, jong, man, vrouw, het maakt niet uit. Lempers maken is Leuk en Lekker!  Je neemt wat kleefrijst die je op een stukje plasticfolie legt, je doet er wat kipvulling op en rolt het geheel op. vervolgens stoom je de Lempers, even iets af laten koelen en dan lekker smullen.

Wilt u af van de standaard traktaties en houdt u net als ik om anticyclisch door het leven te gaan. Ga dan met z’n allen Lempers maken.

Hieronder tref je het recept. Veel plezier!

Lemper Ayam rijstrolletjes met kip

Was 1 kilo ketanrijst en kook het met 1 liter water, snufje zout, 1 sereh, en ¼ (of minder) blok santen. Als het water op is kun je de rijst gaar stomen in de rijststomer.

Vulling:

Kook +  500 gr. kip in water, als het gaar is heel fijn maken.

Doe 2 teentjes knoflook, 2 theelepels ketumbar, ½ theelepel djinten,  2 kemirienoten, 1 stukje trassi,

1 kleine vingerlengte kunir , 1 theelepel zout in de cobek en stamp dit fijn.

Snijd 1 ui in kleine stukjes en fruit dit samen met de bumbu in een klein beetje olie. Nu de kip toevoegen met 2 à 3 theelepels suiker en wat peper en evt. nog zout.

Dit alles opkoken met een beetje water, ¼ blok santen, 2 daon pandan, 1 stuk laos, 1 daon salam, 1 sereh en heel  klein stukje djahé. Het mengsel moet droog zijn om te verwerken.

Rollen:

Doe een beetje ketan op een stuk plasticfolie en druk het plat. Doe er wat vulling op en rol het van onder naar boven op. Verwarm de lempers in de stoompan.

En zoals altijd: Selamat Makan!