Kue Mangkok


Kue_Mangkok_72_RAY8994
Kue Mangkok – Indonesische cupcake met vreschillende smaken
Kue_Mangkok_RAY9029_72
Kue Mangkoks in verschillende kleuren

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kue Mangkok – Indonesische cupcake (bereidingstijd 30 min)

Het valt mij op dat wanneer wij Kue Mangkoks serveren tijdens de kookworkshops dat er enthousiast wordt gereageerd op dit lekkere cakeje . Wanneer er uitgelegd  wordt dat er kokos in zit verwacht met de te zoete smaak van kokosmakronen of Bounty’s. Eenmaal geproefd behoort deze lekkernij tot de favorieten van velen. Kue Mangkok betekend letterlijk koek kopje. Met een beetje fantasie wordt dit al snel cupcake. Het grote verschil met de traditionele cupcake is dat de Kue Mangkok in plaats van de oven in de stoompan in gaat. Je kunt verschillende soorten Kue Mangkoks maken. Je kunt ze naturel maken, dus zonder de kleurstof. Je kunt in plaats van kristalsuiker bastaardsuiker gebruiken. Je kunt in plaats van pandan kleurstof ook zelf kleurstof maken door fijngemalen pandan bladeren te mengen met wat water en deze vervolgens uit te persen. Je kunt ook andere levensmiddelen kleurstof gebruiken.

Hieronder treft u de benodigdheden voor ca 10-13 stuks

1 cup kokosrasp                                   1 cup suiker

2 cup bloem                                         1 zakje vanillesuiker

1 zakje bakpoeder                                1½ cup 7UP

enkele druppels pandan kleurstof    metalen cups of espresso kopjes

papieren cases zonder print              stoompan

theedoek

Hoe ga je te werk.

Stap 1 Zet de waterpan van de stoompan, met deksel, op het vuur met voldoende water en laat het geheel stomen.

Stap 2 Zeef de bloem en meng deze met de suiker, de kokosrasp, de vanillesuiker, het bakpoeder, de pandan kleurstof en de 7UP tot dat het geheel een kleur heeft en alles goed vermengd is.

Stap 3 Plaats nu de cases in de vormpjes en vul deze voor ¾ deel met het beslag. Neem cases zonder print. Omdat ze vochtig worden kunnen gedrukte cases afgeven.

Stap 4 Zet de vormpjes met het beslag in de gaatjespan van de stomer en doe er een theedoek over. en wel zo dat deze niet kan verbranden en leg de deksel erop.

Stap 5 Plaats de gaatjespan boven op de waterpan en laat het geheel minimaal 25 stomen. Controleer na 15 minuten of er nog voldoende water in de pan zit anders verbrand het geheel.

Stap 6 Na 25 minuten behoren de Kue Mangkoks open gesprongen te zijn en natuurlijk gaar van binnen. Serveer ze bij de thee, koffie of als snack tussendoor.

Veel succes!

NasiKuning .nl

Kue_Mangkok_stomer_72_RAY8988
Gebruik een doek onder de deksel anders worden de Kue Mangkoks nat