Recept Nasi Kuning – Gele rijst
Nasi Kuning is gele rijst en wordt geserveerd op momenten wanneer er wat te vieren valt. De geboorte van een kind, bruiloftsfeest, opening van een bedrijf. Eigenlijk bij elk nieuw begin. Dus ook wanneer er iemand is overleden. Persoonlijk houd ik het liever bij de feestelijke variant.
Wat heb je nodig
Hieronder treft je het recept aan voor vier personen. Wanneer je voor meer mensen nasi kuning wilt gaan maken vermenigvuldig je de hoeveelheden.
Ingrediënten en materiaal
4 kopjes rijst 1 stuk kunirwortel 4 daon purut
5 pandanblad 1/4 santenblok 1 sereh
1/2 tl zout steelpan zeef
kookpan rijststomer
Doe 4 kopjes witte rijst in een pan en was de rijst met water. Wanneer je de rijst afgiet moet het water helder zijn. Eventueel steentjes en ander vuil verwijderen. Er mag wat breuk in de rijst zitten, maar niet te veel.
Schrap vervolgens de kunirwortel en maak hem fijn in de tjobek. Kunirwortel, koenjit, kurkumawortel zijn de verschillende benamingen voor de geelwortel. Overigens is een tjobek de veel gebruikte vijzel in de Indonesische keuken. Doe de fijngemaakte geelwortel samen met de daun purut (blaadjes , sterk ruikend naar citroen), het pandanblad, de santen (kokoscrème), de sereh (citroengras) in een steelpan met water zodat het geheel net onder water staat en kook het geheel tot dat de kokos gesmolten is.
Zet vervolgens een zeef op de pan met de gewassen rijst en giet het vocht met de geelwortel en de anderen ingrediënten door de zeef op de gewassen rijst. Was de purut blaadjes, de sereh en de pandanbladen af met water en doe deze bij de rijst. Er mogen geen stukjes geelwortel in de rijst komen. Deze stukje smaken bitter en het staat minder mooi wanneer je deze stukjes in je gele rijst hebt zitten. Het oog wil uiteindelijk ook wat. Voeg vervolgens zoveel water toe zodat de rijst ca. 2 à 3 cm onder water staat. Dit wordt ook wel aangeduid met een vingerkootje water. Het probleem hierbij is vaak dat iedereen een andere lengte vingerkoot heeft. Voeg eventueel een 1/2 theelepel zout toe. Zout mag je achterwege laten omdat in andere gerechten die je serveert bij nasi kuning ook al zout in zit. Kook het geheel tot dat het water verdampt is en de rijst zacht is. Roer af en toe door de rijst zodat het geheel niet vast gaat zitten aan de bodem van de pan. Doe ondertussen voldoende water in de onderpan van de rijststomer en zet de rijststomer met deksel op het vuur.
Wanneer het water in de pan met de gele rijst verdampt is, schep je de gekookte gele rijst in de bovenpan van de rijststomer en laat de rijst ruim een half uur stomen. De rijst moet dan zacht zijn. Let op: check het waterniveau in de onderpan. Eventueel bijvullen met heet water. Doe je dat niet dan heb je kans dat je rijst verbrand ruikt en dat wil je niet. Wanneer je gele rijst te nat is, kun je dit verhelpen door de rijst even te stomen zonder deksel. De rijst stoomt dan droog.
Wanneer de gele rijst gaar is kun je er een tumpeng van maken. De punt van gele rijst.
Garneer het geheel met reepjes omelet, komkommerschijfjes en gebakken uitjes. Als je wilt kun je de gele rijst versieren met verschillende andere Indonesische gerechten. Leef je uit!