Soto Ayam: dé perfecte maaltijdsoep

sotoayam_72dpi

 

 

 

Soto Ayam 

 

Wanneer je een grote groep mensen op bezoek krijgt is Soto ayam, Indonesische kippensoep, de maaltijd bij uitstek om te serveren. Het is een lekkere gezonde maaltijd, die makkelijk te maken is. De verse kruiden zorgen ervoor dat je lichaam gereinigd wordt. Zo heeft verse kunir een vochtafdrijvende eigenschap. Ideaal wanneer je bent wezen stappen … 

Benodigdheden:

1 trassi                                                         2 djahé
3 teentjes knoflook                                   3 laos
3 kemirienoten                                          1 grote sereh
1 theelepel ketumbar (gemalen)           4 daon purut
1 vingerlengte verse kunir                       2 uien
zout naar smaak                                        1 hele kip of 4 kippenbouten
1/4 witte kool                                            1/2 prei
eieren                                                          soe-oen
taugé                                                           citroen
lontong                                                       selderij
kecap, krupuk en sambal                        aardappels
gebakken uitjes                                         soeppan
Cobek (tjobek = vijzel)
Bereiding:
Maak de knoflook en de verse kunir schoon en stamp deze samen met de trassi, de ketumbar, de kemirienoten fijn in de cobek. De uien schoonmaken, fijnsnijden en toevoegen aan de bumbu.
Dit geheel aanzetten in een soeppan met wat olie. Zodra de uien glazig zijn water toevoegen. Maak ondertussen de kip schoon, snijdt hem in stukken en doe de stukken in de pan. Kook het geheel samen met laos, djahé, sereh en daon purut. Neem de kip na het koken uit de pan en haal het vlees van het bot. Doe de stukjes kip weer in de soeppan. Snijd de witte kool en de prei en voeg deze toe aan de soep. Voor de garnering kook je wat aardappels, enkele eieren en lontong (rijst in builtjes). Wanneer de soto ayam klaar is, schep je de soep in een diep bord welke je compleet maakt met wat lontong, gekookt aardappels, geneden selderij, gebakken uitjes, verse taugé  en gekookte soe-oen. Een uitgeknepen partje citroen , wat sambal, kecap manis en wat kroepoek doen wonderen.
Selamat makan! (smakelijk eten)
Vragen? Gewoon even bellen!
Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePin on Pinterest