Sambal Goreng Udang – Garnalen in een pittige saus met kokos

Sambal Goreng Udang – Garnalen in een pittige saus met kokos

Dit gerecht met garnalen kan uitstekend gegeten worden als onderdeel van de rijsttafel. Natuurlijk smaakt het ook prima met enkel witte rijst en wat asinan: een gemengde rauwkostsalade. Je kunt voor dit gerecht zowel kleine garnalen gebruiken als de wat grotere gamba garnalen.

Hieronder treft je het recept voor sambal goreng udang

Ingrediënten
400 gram garnalen                                               15 petehbonen
1 fijn gesneden ui                                                 2 stukjes verse laos (galangawortel)
3 teentjes knoflook                                               2 blaadjes daon salam (Ind. laurier)
1 stukje trassi bakar (gebakken garnalenpasta)    1 blad van de serehstengel (citroengras)
2 rode lomboks (Spaanse pepers)                         ¼ stuk santenblok (kokoscrème)
1 stukje assem (tamarinde)                                   suiker en zout

Bereiding:

Doe 3 teentjes knoflook, 1 stukje trassi, 1 stukje assem, 1 theelepel suiker, 2 rode lomboks(schuin geknipt) en 1 theelepel zout in de cobek (vijzel) en stamp dit fijn.  Snijd 1 ui fijn en voeg deze bij de bumbu (hetgeen in de vijzel fijn gestampt is). Vervolgens de bumbu met de uien fruiten in een laagje hete olie. Doe er vervolgens water bij met een ¼ deel santenblok, 2 stukjes laos, 2 daon salam en 1 sliertje sereh. Het geheel laten koken tot dat de kokos gesmolten is. Daarna 15 stuks petehbonen welke in de lengte in drieën zijn geneden erbij doen. Als laatste doe je de garnalen erbij. Eventueel iets water toevoegen. Koken tot dat de garnalen gaar zijn. Het gerecht is goed gelukt als er bovenop het gerecht een gele/ oranje kleur te zien is.

Selamat makan – Eet smakelijk

Recept: Raymond Linde    www.nasikuning.nl

 

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePin on Pinterest