Acar Campur – Zoetzuur van gemengde groenten

 

Vandaag kun je via Twitter @nasi_kuning_ later weten of je onderstaand recept wilt hebben. Dit recept van Acar campur (spreekt uit atjar tjampoer) wordt al ruim een halve eeuw in de familie gebruikt.


 

Acar Campur

Wat heb je nodig:

1 teen knoflook

1 geschrapte vingerlengte geelwortel (kunir)

1 kleine theelepel zout

2 kemirinoten

1 sprietje sereh

2 stukjes gember

300 ml water

150 ml azijn

150 ml suiker

1 theelepel grove mosterd

1 hele rode lombok

Naar verhouding:     Fijn gesneden witte kool, wortel en komkommer.

                                 Handje sperzieboontjes en handje hele kleine bloemkoolroosjes.

Bereiding:

Knoflook, zout, kemirinoten en kunir fijnstampen in de cobek (vijzel). Een zoetzuur maken van het water met de azijn en de suiker. Vervolgens het papje uit de vijzel toevoegen. Het geheel opkoken met de gember en de sereh.

Zeef het. Spoel de meegekookte kruiden af onder de kraan en voeg ze weer toe en breng het weer aan de kook. Nu de groenten een voor een toevoegen . Begin met de wortel, witte kool  dan bloemkool en boontjes(diepvries) en als laatste de komkommer. Voor de kleur kun je een rode peper meekoken. Maak het op smaak met mosterd.

Koud serveren bij de rijsttafel.